Podprogram 2019 – efekty
1. Stowarzyszenie Ochotnicza Straż Pożarna w Bukowcu z terenu województwa Kujawsko-Pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chojnicach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 567 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 26 41086 ton żywności;
- 4658 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 2 spotkania dla 9 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 21 uczestników
- Kulinarnych – 1 spotkanie dla 10 uczestników