Stowarzyszenie Ochotnicza Straż Pożarna w Bukowcu informuje, że w dniu 19 marca 2018 r. w Remizie OSP w Bukowcu w godzinach od 10.00 do 14.00 odbyły się warsztaty ekonomiczne oraz program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności. W warsztatach wzięło udział 19 osób.
Warsztaty zorganizowano dla osób zakwalifikowanych do pomocy żywnościowej w ramach programu Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem prowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym. m. in.:
- Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,
- Uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
- zapoznano uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych.
Dzięki warsztatom uczestnicy mieli szansę nabyć nowe umiejętności, m. in.
• Potrafią nazwać poszczególne pozycje w budżecie domowym, określić ich wysokość, stwierdzić co ma na nie wpływ i odpowiednio zaplanować swoje wydatki uwzględniając stałe przychody,
• Poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym (dzięki pracy w grupie i wymianie doświadczeń)
• Poznali zasady planowania zakupów spożywczych
• Potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych
• Zapoznali się z określeniami terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.